Dikkati meraklı, anlamaya açık ve nazik bir yaklaşımla o an içindeki deneyime getirmek. Kalben ve zihnen şimdiki zamanın içinde olmaya bir davettir.
Sistematik bir dikkat yönlendirme yoludur. Niyetimiz, dikkati bilinçli olarak o anın içerisine geri çağırmaktır.
Bilimsel araştırmalara göre, farkındalık beyinde olumlu yapısal ve işlevsel değişiklik yaratmaktadır. Düşünce, duygu ve insan ilişkilerini çok olumlu yönde destekler, yaşamı daha nitelikli hale getirir.
Zihnimiz kapatılamayan bir radyo gibi çalar durur. Sıradan bir günde, yaptıklarımızın farkındalığı oldukça azdır. Düşüncelerimizin, bedenlerimizin veya çevremizde olup bitenin her zaman çok da farkında olmayız. Yaşamımız çoğunlukla alışkanlıklarla yönetilir. Uyanır, giyinir, kahvaltı eder, ev işlerini yapar, işe gider, çalışırız… vb Günlük işleri yaparken zihin, başka şeyler düşünmekte özgür kalır ve geçmişte, gelecekte dolaşır. Geveze zihin… Eleştirir, değerlendirir, yargılarda bulunur. Genelde olumsuz anılara, tehdit eden olasılıklara gider. Çünkü genetik olarak beynimiz bizi hayatta tutmaya çalışır.
Araştırmalar gösteriyor ki; zihnimizden günde 70-100 bin arası düşünce geçiyor. Çoğu negatif, %95 i önceki günlerdeki düşüncelerle aynı. Bu düşüncelerin gerçeklikle bağlantısı zayıftır yine de biz gerçek zannederiz. Hikayeler yazan, geveze zihinde devamlı dönen düşünceler enerjimizi düşürür. Tabi ki geleceği planlayacağız, geçmişten ders alacağız. Zihnimizin düşüncelerin peşine takıldığını fark edip dikkatimizi ana getirebilirsek her anlamda daha iyi kararlar alır, daha bilinçli yaşarız.
Yararları Nedir?
Mindfulness – Farkındalık uygulamaları, 3 temel beceriyi geliştirir: Dikkat Yönetimi, Duygu Yönetimi
- Anda bulunma becerisi geliştirmeye,
- Dikkat ve odaklanmanın güçlenmesine,
- Fiziksel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmeye,
- Bağışıklığın güçlenmesine,
- Duygusal dayanıklılık kazanmaya,
- İşyerinde ve aile içi iletişimin desteklenmesine,
- İş verimliliğinin ve üretkenliğinin artmasına,
- Uyku kalitesini iyileşmesine katkı sunar.
Mindfulness – Farkındalığı öğrenmek kolay mıdır?
Dikkati bu ana yargısızca toplayabilme becerisi pratik gerektirir. Beden kasını geliştirme süreci gibi düzenli uygulamak zihin eğitiminde de olumlu sonuç verir. Günde 5-6 dakikalık uygulamalarla başlayıp geliştirebilirsiniz. Yıpratıcı düşünme alışkanlıklarını, ani öfke patlamalarını ve yargılamaları fark etmeye ve zamanla çemberini kırmaya yardımcı olur.
Yaşamın her alanında, daha sakin, daha anlayışlı ve gözlemci olmaya yardımcıdır.
Mindfulness – Farkındalığın Gücü
- Zorlayıcı durumlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
- Olaylar karşısında esnek ve güçlü durabiliyor musunuz?
- Dikkatinizi size motivasyon ve ilham verecek yöne odaklayabiliyor musunuz?
- Farklı bakış açılarını ve seçenekleri kolayca görebiliyor musunuz?
Eğitimin Amacı:
Farkındalık “şimdi”de olma tutumu geliştirmek zihni sakinleştirmenin ve odaklanma gücünü artırmanın bir yoludur. Yoğun yaşam temposunun içinde, düşünceler arasında koşuşturup duran zihni, anda kalmaya eğitebiliriz.
Sosyal ve duygusal beceriyi geliştiren bir zihin eğitimi, belirli bir dikkat yönlendirme yoludur. Günde yaklaşık 10 dakikalık kolay uygulanabilir ve güçlü zihin tekniklerden oluşur.
Hedef Kitlesi
Stres ve kaygıyla başa çıkmayı ve odaklanmayı artırmak, iş verimliliğini, ekip ve aile içi uyumu geliştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek isteyen herkese açıktır.
Eğitimin Kazanımları:
- Anda bulunma becerisi geliştirmek,
- Stresli durumlarda duygusal denge sağlamanın ipuçları,
- Dikkat ve konsantrasyonu geliştirmenin yolları,
- Şefkat ve iç huzur adımları,
- Olumlu tutum için farkındalık araçları.